|
BRYKIECIARKI Maszyny i urządzenia do produkcji brykietów
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Arbonianin
Dołączył: 14 Gru 2007
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kuj-Pom, pow. rypiński
|
Wysłany: Śro 23:12, 19 Gru 2007 Temat postu: przemiana słomy żółtej w szarą |
|
|
witam Forumowiczów/ekspertów!
moje zapytanie odnosi się do rodzaju procesów, jakie zachodzą w leżącej na polu słomie, a które to procesy decyduję o zmianie z "żółtej" w "szarą".
Chodzi mi dokładnie o to, jakie związki chemiczne przemieniają się, pod wpływem jakich procesów i co powstaje po przemyciu w/w biomasy deszczówką
wszyscy bowiem wiemy, że jest to proces pożądany - jeśli ktoś wie jak to się odbywa; proszę podzielić sie wiedzą
... a może dałoby sie ten proces ulepszyć/zoptymalizować??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SERAFIN
Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 14:44, 19 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Witam
Oto kilka informacji dotyczacych przemian słomy żółtej do słomy szarej
Słusznie Pan/Pani wskazal na poprawe właściwości słomy szarej.
Stopień uwiądu świadczy o tym, jak długo słoma była pozostawiona na polu po żniwach oraz o opadach w trakcie tego okresu.
Im większy stopień uwiądu tym większe prawdopodobieństwo, że stężenie alkaloidów i związków chloru, tak istotnych dla procesów korozji oraz mięknięcia żużla, zostały zmniejszone przez odmywanie. Przyczynia się to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia problemów ze szlaką oraz korozją.
Podczas procesu więdnięcia kolor słomy zmienia się z żółtego na szary. W związku z tym dla oceny stopnia zwiędnięcia jest stosowane określenie "słoma żółta" lub "słoma szara" w celu określenia w pewnym stopniu jakości słomy. Wskazane jest jednak stosowanie słomy szarej, ponieważ charakteryzuje się ona lepszymi właściwościami energetycznymi niż parametry słomy żółtej.
Pszenica 17,3 MJ/kg sł.szara 12,9-14,9 MJ/kg sł.żółta Jęcznien 16,1 MJ/kg sł.szara 12,0-13,9 MJ/kg sł.żółta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stratos
Dołączył: 15 Gru 2006
Posty: 545
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mława
|
Wysłany: Wto 21:57, 24 Sty 2012 Temat postu: |
|
|
O że ja nigdy na ten temat nie trafiłem !
A jakie tu głupoty ktoś powypisywał
Słoma szara to taka którą podjadały grzybki.
Dokładna ich nazwa brzmi saprofity, a rozwijają się na martwych tkankach roślin.
Grzyby nie prowadzą fotosyntezy, a więc wszyskie niezbędne do życia składniki czerpią ze swojego żywiciela czyli w tym przypadku słomy.
Grzyby mają niebywałą zdolność rozkładu podstawowego budulca roślin, czyli wielocukru zwanego celulozą.
Jeżeli jest ciepło i wilgotno to zaczynają bardzo szybko spożywać słomę.
Do tego dochodzą jeszcze stada bakterii.
A tak się składa że wszystkie istoty żywe, a różne od roślin najczęściej wydalają CO2 jako swój produkt przemiany materji.
Efektem czego jest obniżanie się zawartości pierwiaska C w naszej słomie.
Czyli spadek wartości opałowej !
Za tym idzie zwiększenie ilości popiołu, łatwiejsze mielenie i gwałtowne zużywanie się tulei brykieciarki.
Że o reszcie linii nie wspomnę.
Przyczyną jest kwarc, który to podczas deszczu razem z rozbryzgami udeżających w glebę kropel wody, dostał się na górną część pokosu słomy.
Prasa do sprasowała a my później wżucamy ten piach do maszyny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|