|
BRYKIECIARKI Maszyny i urządzenia do produkcji brykietów
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kokosz
Gość
|
Wysłany: Pon 20:01, 13 Lut 2006 Temat postu: Wymagania dotyczące miejsca produkcji |
|
|
Witam!
ZAłożyłem nowy wątek, ponieważ mam pytania odnośnie, wydaje mi się ważnej kwestii, a mianowicie na temat miejsca produkcji. Nie posiadam własnej nieruchomości gdzie mógłbym rozpocząć brykietowanie więc zaczynam się rozglądać za czymś na wynajem.
Nie wiem tylko czego mam szukać. Będę produkował duże ilości (ok.300 t / m-c) więc hala musi być spora. Ile mniej więcej m2 powinno wystarczyć?
Czy w takiej hali muszą znajdować się np. łazienka dla pracowników?
Czy są jakieś normy (np. min. wysokość ) które musi spełniać budynek jeżeli ma w nim być tego rodaju produkcja?
Nie chciałbym podpisać umowy najmu na 6 miesięcy jeśli miałoby się okazać, że nie mogę tam niczego zrobić.
Może opiszecie jak mniej więcej to u Was wygląda?
Pozdrawiam!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
markcc
Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 23:54, 07 Mar 2006 Temat postu: |
|
|
Porozmawiaj ze strażakami albo rzeczoznawcą przeciwpożarowym.
Poszukaj wytycznych dla rolników coś na tema przechowywania słomy siana, lokalizacji stodół, stert słomy etc. Są tam dosć duże odległości nawet jak na wiejskie warunki a jak masz w pobliżu jakieś większe skupiska ludności to będą problemy.
Ponadto mieszkańcy nagle stwierdzą że im coś tam nie rośnie telewizor trzeszszczy i się zaczna różne inspkcje a ustawy i paragrafy to się na wszystko znajdzie, jest prawo budowlane, przepisy BHP polecam strone PIP.
Odnośnie samego przechowywania słomy w budynkach to zerknij
[link widoczny dla zalogowanych]
Cytat: |
Zagrożenie pożarowe
Najwięcej pożarów powstaje w stodołach. W19S5 r. w rolnictwie zanotowano 3869 pożarów stodół, co stanowi 30,6% ogólnej liczby pożarów w tym dziale gospodarki i narodowej. W stodołach pożary powstają głównie wskutek rzucania niedopałków ´, papierosów przez osoby dorosłe - 15%, dzieci - 12%, podpaleń umyślnych -14%, samozapaleń - 9% oraz wyładowań atmosferycznych - 9%. . Każdy pożar stodoły nie ugaszony w początkowym stadium przybiera błyska-i wicznie znaczne rozmiary, szczególnie gdy W budynku składowane są snopy, stoma, siano lub inne materiały strzępiaste. Dość często wymłócona słoma pozostaje w pobliżu budynku, co ułatwia jej zapalenie i przeniesienie ognia na stodołę (rys. 8-3).
Najdłużej trwa gaszenie płonących sąsieków wypełnionych snopami, ziarnem, siomą i innymi paszami objętościowymi. Wymaga to znacznych sił i środków do irowadzenia akcji ratowniczej.
Stodoły zalicza się do III kategorii niebezpieczeństwa pożarowego
|
A tu wzmianka którą ponoć:
Opracowano w Wydziale Kontrolno-Rozpoznawczym KM PSP w Kielcach
Cytat: |
Prawidłowe składowanie produktów roślinnych.
Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie.
W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Strefa pożarowa sterty lub stogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1.000 m2 lub kubatury 5.000 m3.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
1) d budynków wykonanych z materiałów:
a) palnych - 30 m,
b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m;
2) od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m;
3) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m;
4) od lasów i terenów zadrzewionych - 100 m;
5) między stertami, stogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.
Wokół stert i stogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych.
|
Napewno nie należy tematu bagatelizować i warto zapobiegać bo jak się słoma zapali i nie uda Ci się ugasić w ciągu kilku nastu sekund to możesz tylko szybko uciekać.
Jakiekolwiek płacze lamenty, modły NIE POMOGĄ a straż będzie jedynie dogaszać taki wielki magazyn przez wiele dni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sebek01
Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 18:55, 02 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Moja hala ma wymiary 27m na 11m o wysokości około 5m. I jest wystarczająca. Oczywiście potrzebny jeszcze jest plac przed halą żeby można było skadowac tam surowiec (trocina, słoma) na około 2-5 dni. W hali mieszczą się wszystkie niezbędne urządzenia od rozdrabniaczy, po filtry, cyklon, podajniki, suszarnię i 2 brykieciarki, itp.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kaśka
Gość
|
Wysłany: Pon 13:45, 08 Maj 2006 Temat postu: |
|
|
Cześć Może macie zapotrzebowanie na SIANO, bieszczadzkie z ekologiczych łąk, luzem lub sprasowane. mail: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|